October 1, 2022 19:26
Свет

Учесниците во преговорите за иранската нуклеарна програма изразија оптимизам за можноста за постигнување договор

Водечките учесници во преговорите за иранската нуклеарна програма, кои се одржуваат во Виена, изразија оптимизам за можноста за склучување договор за воведување ограничувања на збогатувањето ураниум во Техеран.

„Ние сме на 5 минути или 5 секунди до крајната десница”, изјави рускиот претставник Михаил Улјанов за медиумите во Виена, четири дена по почетокот на преговорите. Според него, остануваат да се решат „3 или 4 прашања”.

„Ова се чувствителни теми, особено за Иранците и Американците”, додаде Уљанов. „Не можам да гарантирам, но впечатокот е дека се движиме во вистинската насока”.

Главниот преговарач на ЕУ, Енрике Мора, исто така, рече дека е оптимист за напредокот на разговорите досега.

„Имаме напредок и очекувам наскоро да ги завршиме преговорите”, изјави тој за иранските медиуми.

По де факто неуспехот на договорот склучен во 2015 година, Иран почна да користи напредни центрифуги и брзо ги зголеми залихите на збогатен ураниум. Техеран постигна договор со САД, Франција, Германија, Велика Британија, Русија и Кина во кој Иран се согласи да го ограничи збогатувањето ураниум под надзор на инспекторите на ОН во замена за укинување на економските санкции, но во 2018 година претседателот на САД Доналд Трамп еднострано ги повлече САД од договорот. Иран почна да ги крши своите услови една година подоцна.