October 6, 2022 11:54
Свет

Турција првпат назначи жена генерал

Турската армија назначи прва жена генерал, објавено е денеска во Службениот весник на оваа земја.

Како што пренесува „Anadolu Agency“, Озлем Јилмаз е унапредена во бригаден генерал од позицијата виш полковник. Сега таа ќе биде потпретседателка на Академијата за жандармерија и крајбрежната стража.

Другите унапредувања вклучуваат двајца генерал-полковници, 16 генерал-мајори и 13 бригадни генерали.