August 12, 2022 01:23
Свет

Судан го обвини Чад за прекуграничен напад во кој загинаа 18 лица

Судан го обвини соседен Чад за прекуграничен напад во западниот дел на земјата претходно оваа недела, во кој загинаа најмалку 18 номади.

Според Суданскиот суверен совет, колективното раководно тело на земјата, напаѓачите преминале од Чад во провинцијата Западен Дарфур и нападнале група номади кои кампувале на отворено во близина на пограничните градови Беир Салиба и Ардеиба минатата недела.

Советот претходно објави дека во нападот биле ранети и неколку номади, а нивната стока била ограбена и однесена во Чад.

Чад не одговори на обвинувањата.

Високиот судански генерал Мохамед Хамдан Дагало, заменик-шефот на Суверениот совет, денеска се состана со заедничкиот суданско-чадски комитет и разговараше со локалните власти и племенските водачи, со цел да се спречи понатамошна ескалација.

Судан го повика Чад да ги пронајде напаѓачите и да ја врати ограбената стока.