October 3, 2022 16:57
Балкан

„Стандард“: Полицијата преговара со Ненад Калуѓеровиќ да се предаде

Според неофицијални информации, наводно се водат преговори меѓу Ненад Калуѓеровиќ и полицијата за да се предаде, бидејќи тој го напуштил местото на настанот откако го застрелал Вук Бориуловиќ, напаѓачот од Цетиње, кој уби повеќе лица, меѓу кои и две малолетни деца, пишува црногорски „Стандард“.

За време на реконструкцијата на целиот настан крвавата пресметка траела од околу 45 минути до еден час, додека Бориловиќ убивал едно по едно лице со ловечка карабина.

Според очевидци, на полицијата и требало долго време да почне акција. Во размената на оган полицијата наводно успеала да го рани Бориловиќ, но тој го возвратил нападот, а тешко ранил и еден од полицајците.

Калуѓеровиќ, кој инаку е оженет и бил кум на една од жртвите, убиениот Милан Митровиќ, успеал да се приближи од другата страна каде теренот бил понепристапен и да го погоди веќе ранетиот пукајќи во него, пишува „Стандард“.

Во Кривичниот законик на Црна Гора, во член 10 од тој закон, е наведено дека дејствието извршено во самоодбрана не е кривично дело и дека одбраната е неопходна доколку од сторителот се бара да одбие истовремен или неизбежен незаконски напад од неговиот имот или имотот на друг.

Во овој член се додава дека сторителот кој ги надминал границите на потребната одбрана може да биде поблаго казнет, ​​а доколку прекршокот го сторил поради силна иритација или страв предизвикан од нападот, може да биде ослободен од казната.