October 5, 2022 15:01
Балкан

Сведоштва за автобусот кој излета во Хрватска: Беше страшно, луѓето мораа да бидат свесни дека умираат

Патниците кои без дел автобусот со аџии кој излета од автопатот Вараждин – Загреб, а кои се наоѓаат во хрватските болници, се главно стабилни. Оние со подобро здравје се отпуштени и транспортирани во Полска.

Од полскиот портал „Факт“ разговарале со две жени кои се во загрепската болница и кои ја преживеаја страшната несреќа.

Беата Кричовиак вели дека автобусот го управувале искусни возачи и дека нема индиции дека може да се случи ваква трагедија.

„Бев шокиран што тоа се случи. Не се сеќавам на моментот на несреќата бидејќи спиев. Беа секунди. Не се онесвестив, но бев заглавена. Видов луѓе кои не можеа да се движат. Чекав да го отворат автобусот и да ме изнесат. Не знаев што се случува околу мене бидејќи бев заглавена меѓу седиштата. Ми се чинеше како да чекам со часови, а помош чекав околу 13 минути“, изјавила таа.

„Беше страшно, фкање, стенкање, луѓето сигурно беа свесни дека умираат. Некои беа згмечени. Страшно е да се видат луѓе без кожа на лицето. Шок. Невозможно е да се опише“ – раскажала Беата која со мајка си отишла во Меѓугорје.

Зофија Каспржик, пак, вели дека еден ден ќе се врати во Меѓугорје, без разлика на страшната несреќа што ја преживеала.

„Му благодарам на Бога и Богородица. Штом се опоравам, повторно ќе одам во Меѓугорје. Храбра сум и религиозна. Се молам секој ден“ – раскажува преживеаната.