September 26, 2022 17:26
Балкан

Потона брод со мигранти во Егејското море

Грчките власти започнаа голема операција за пребарување и спасување источно од островот Карпатос во Егејското Море, откако во текот на ноќта таму потона брод со десетици мигранти, јавува АП.

Крајбрежната стража денеска соопшти дека 29 мигранти, сите мажи, биле спасени од морето на 61 километар југоисточно од Карпатос, остров меѓу Родос и Крит, пренесува АП.

Утврдено е дека станува збор за државјани на Авганистан, Ирак и Иран, а на властите им рекле дека на бродот кога потонал имало околу 60 до 80 лица, соопшти крајбрежната стража.

Спасените изјавија дека тргнале од областа Анталија, на јужниот турски брег и пловеле кон Италија, кога бродската несреќа се случила во текот на ноќта.

Во операцијата за пребарување и спасување учествуваат два патролни чамци на крајбрежната стража, брод на грчката морнарица, хеликоптер на воздухопловните сили и најмалку три брода кои пловат во близина, соопшти крајбрежната стража.

Најчестиот поморски пат за мигрантите од Блискиот Исток, Азија и Африка е од Турција до блиските грчки острови, но бидејќи грчките власти ги зголемуваат патролите во Егејското Море и извештаите дека Турција накратко ги депортира луѓето без да им дозволи да аплицираат за азил, многумина сега заобиколете ја оваа рута и обидете се да одите по подолга, поопасна рута директно до Италија, според АП.