August 19, 2022 13:18
Свет

„Има само една Кина”: Меланшон опстојува на својата изјава за Тајван и покрај критиките од левицата

Лидерот на ЛФИ (Бунтовна Франција) беше жестоко критикуван од левицата затоа што посетата на претседателката на американскиот Претставнички дом Ненси Пелоси на островот ја нарече „провокација. Тој опстојува на оваа изјава и денеска ја потврди, повторно употребувајќи го терминот и потврдувајќи дека „има само една Кина”, јави дописникот на МИА.

Во блог пост во четвртокот, тој исто така оцени, среде тензиите меѓу Пекинг и Тајпеј, дека „Кинезите ќе го решат проблемот меѓу себе” и дека „Тајван е целосна компонента на Кина”, користејќи забранет термин од режимот во Пекинг, но одбиен од властите во Тајпеј.

Во новата, денешна објава, тој вели дека е „исплашен” од „многу чудните реакции” и „извиците на бес” на неговите критичари, додека „не смееме да сакаме нов воен фронт”.

„Каков страв владее над дебатата? Каде е активниот претседател на француско-кинеските пријателства г-динот Рафаран? А потписниците на договорот за соработка на УМП со кинеската комунистичка партија? И Фабиен Русел (националниот секретар на ПЦФ), по неговото неодамнешно пријателско патување во Кина? Доволноста на десницата и исплашената претпазливост на втората ме вознемируваат”, пишува Жан-Лук Меланшон.

И тој ги повторува неговите аргументи: „Јас само ја повторив постојаната доктрина на нашата земја (Франција, да се потсетиме) од 1965 година во однос на Кина. Има само една Кина”, „ова е регулирано и со меѓународните договори прифатени од нашата земја и членките на ОН”, а „Кина и САД се посветени на почитување на суверенитетот и територијата на единството на другата”. Тој, исто така, го подвлекува „супер студениот прием добиен по неговата провокација од Ненси Пелоси во Токио и Сеул”.

Поранешниот претседателски кандидат се прашува дали неговите критичари „мислат дека илјадагодишната Кина ќе се поклони на нивното држење” и укажува на ризикот Пекинг да „влезе во поблиска конвергенција со Русија” додека „похомоген блок меѓу САД и Европа” што и да е цената” во смисла на поробување и ризикот од војна”.

„Франција на Макрон се откажа од играње улога во оваа светска игра”, жали и тој, заговарајќи „неврзување” на Париз, во срцето на неговата визија за меѓународните односи.

Додека кинеската амбасада во Франција му се заблагодари во твит, тој се брани со повторно објавување реченица од неговата претходна објава: „Без разлика на обемот и нивото на критики што може да бидат упатени кон кинеската влада, ние мора да одбиеме да ја одобриме војната против Кина за да ги задоволи американските ставови за Тајван.

Во рамките на левиот сојуз Нупес, националниот секретар на ЕЕЛВ Жулиен Бају во петокот ја осуди „прилично застарена визија” и „вистински цинизам во однос на геополитиката” од страна на Меланшон, додека шефот на Социјалистичката партија, Оливие Фор , оцени дека ако „препорачливоста за посетата на Ненси Пелоси на Тајван е дискутабилна, волјата на Тајванците да живеат во демократија не е”.