October 1, 2022 19:47
Uncategorized

Големо археолошко откритие: Пронајдено е родното место на Св. Петар?

Археолозите кои ископувале урнатини на црква од 1 век во северен Израел откриле мозаик со натпис на старогрчки, но кога го превеле текстот откриле дека станува збор за молитва на Свети Петар, што укажува дека црквата била изградена во спомен на неговиот дом во градот Бетсаида.

Се верува дека скриените натписи на мозаикот пронајден во Црквата на апостолите даваат цврст доказ дека она што сега е ел-Арај во северен Израел е всушност изгубениот библиски град Бетсаида, каде што е роден апостол Петар, пишува британски Дејли Меил.

Напишана на старогрчки, посоветата е молитва за посредување до „главниот заповедник на небесните апостоли“, но познато е дека Петар бил првиот од Исусовите следбеници.

Мозаикот првпат бил откриен во 2021 година кога археолозите ископувале црква од византиската ера, но бил покриен со слоеви тиња, чие внимателно отстранување барало време. Покрај фактот што ова откритие е само по себе извонредно, може да ја реши и дилемата дали Петар е роден во Бетсаида на исток или во Капернаум, кој исто така се наоѓа на северниот брег на Галилејското Море или на западната страна, а кои во Библијата се спомнати како негови потенцијални родни места.

Натписот сочинува дел од мозаичниот под во сакристието на црквата, кој е делумно украсен со цветни дезени и врамен со кружен медалјон направен од два реда црни коцки (тесера).

Во Евангелието според Јован 1:44 пишува: „Но Филип беше од Бетсаида, од градот на Андреј и Петар“.

Меѓутоа, светата книга покажува и дека Исус за прв пат ги сретнал Петар и Андреј во Капернаум, а тоа сугерира дека е можно браќата да живееле овде.

Стивен Нотли, археолог од колеџот Њујорк, вели дека ова откритие е најголемиот показател дека Петар имал посебен однос со базиликата и дека најверојатно му е посветена на него.

– Бидејќи византиската христијанска традиција рутински го идентификувала домот на Петар во Бетсаида, а не во Капернаум како што често се мисли денес, се чини веројатно дека базиликата ја означува неговата куќа – вели археологот.

Урнатините на црквата се вклопуваат и во приказната за свети Вилибалд, роден во Англија и баварски епископ, кој ја посетил областа околу 725 година за време на аџилак и рекол дека црквата во Бетсаида била изградена на местото на домот на Петар и Андреј.

„Но, оттаму отидоа во Бетсаида, резиденцијата на Петар и Андреј каде што сега се наоѓа црквата на местото на нивната куќа“, напишал епископот додека патувал по брегот на Кинерет. „Тие останаа таму таа ноќ, но следното утро отидоа во Хоразин, каде што нашиот Господ ги истера демоните“.

Според Вилибалд, Бетсаида се наоѓа помеѓу библиските градови Капернаум и Курсија.

Професорот Мордекаи Авијам, еден од главните археолози на ова ископување, рече дека една од целите на ова истражување е да се провери дали на локалитетот има слој од 1 век.

– Ова ќе ни помогне да ја лоцираме библиската Бетсаида. Но, не само што најдовме значајни остатоци од овој период, туку ја најдовме и оваа важна црква и манастирот околу неа – рече Авијам.

Се верува дека црквата била уништена во земјотрес во 749 година и дека била мистериозно „закопана“ и најверојатно била изгубена, но подоцна заборавена.

Нотли и Авијам, сепак, веруваат дека мозаичниот под може да биде доказот што им е потребен за да го убедат светот дека византиската структура е навистина она што го спомна свети Вилибалд.

Христијаните го препознаваат Свети Петар, првично рибар, како еден од првите следбеници на Исус и водач на раната црква по вознесението.

Според Евангелието, Исус го видел Петар додека ловел риба на езерото и го повикал велејќи: „појди по мене, ќе те направам рибар на луѓето“.

Петар е познат по тоа што му го отсекол увото на еден римски војник кој се обидел да го уапси Исус по наредба на Понтиј Пилат.

Кога на Исус Христос му беше судено, Петар трипати се одрекол од него, но кога Исус еднаш го погледнал, Петар веднаш почувствувал срам и покајание во својата душа. Петар поминал околу триесет години во свештеничка служба, но потоа отишол во Рим, замокот каде што станал маченик. Тој беше распнат наопаку бидејќи веруваше дека не заслужува иста смрт како Исус.