October 3, 2022 15:48
Балкан

Во Црна Гора мерките против коронавирусот продолжени за 14 дена

Епидемиолошките мерки, задолжително носење заштитни маски во здравствените установи, колективните центри и јавните превозни средства, аеродромите, продавниците, аптеките, бензинските пумпи, се продолжени за следните 14 дена, соопшти Институтот за јавно здравје.

Ваквата одлука, се наведува, е донесена во согласност со моменталната епидемиолошка состојба, а врз основа на сеопфатна анализа на бројот на новозаболени и епидемиолошки показатели, што беше разгледана од Работната група за контрола, превенција и сузбивање на Заразна болест COVID19.

„Напоменуваме дека тековно важечки мерки се: задолжително носење заштитни маски во здравствени установи, колективни центри и средства за јавен превоз, задолжително носење заштитни маски во сите институции на јавната администрација, во објекти од витално значење: продавници за храна, аптеки и бензин. станици, задолжително носење заштитни маски на аеродроми, железнички и автобуски станици“, се вели во соопштението, пренесува Блиц.рс.