October 6, 2022 11:46
Магазин

(Видео) Сушата го симна водостојот на Дунав на најниско ниво, па во Србија на површина испливаа нацистички бродови !

Најлошата суша во Европа во изминатите години ја остави пловната река Дунав на најниско ниво досега во овој век. Се појавија остатоци на десетици германски воени бродови, натоварени со експлозиви кои биле потопени во Втората светска војна во близина на српскиот пристанишен град Прахово.

Црноморската флота на нацистичка Германија потопила стотици бродови долж Дунав во 1944 година додека се повлекувале од советските сили, а овие бродови сè уште го нарушуваат речниот сообраќај за време на ниското ниво на вода.

Сепак, овогодинешната суша, за која научниците тврдат дека е последица на глобалното затоплување, откри повеќе од дваесет трупови на еден дел од Дунав кај Прахово во источна Србија, од кои многу сè уште содржат тони муниција и експлозиви и претставуваат опасност за пловидбата.

„Германската флота зад себе остави голема еколошка катастрофа која ни се заканува нас, жителите на Прахово“, вели Велимир Трајиловиќ, пензионер од Прахово кој напишал книга за германските бродови. Работниците во локалната рибарска индустрија се исто така изложени на ризик, вклучително и оние од Романија.

Месечните суши и рекордно високите температури, исто така, го попречија речниот сообраќај на виталните артерии во другите делови на Европа. Во Србија властите посегнаа по багери за да ги одржат отворени водните патишта на Дунав.

Во близина на Прахово, поради труповите на некои бродови, водниот пат на Дунав е стеснет од 180 на само 100 метри. Расфрлани низ коритото на реката, некои бродови сè уште имаат оклопни одбранбени оружја, оклопни мостови, скршени јарболи и искривени трупови, додека други лежат по песочните насипи.

Во март, српската влада објави повик за спасување на труповите и отстранување на муницијата и експлозивите. Цената на операцијата била проценета на 29 милиони евра.