August 10, 2022 22:22
Свет

(Видео) Австралиска сенаторка ја нарече кралицата Елизабета Втора колонизаторка

Лидиа Торп, австралиска сенаторка со абориџинско потекло, за време на полагањето заклетва на нејзиниот мандат во австралискиот парламент, ја нарече колонизатор кралицата Елизабета Втора. Кралицата Елизабета е формално лидер на Австралија.

„Јас, суверената Лидиа Торп, свечено и свечено потврдувам и изјавувам дека ќе бидам верна и ќе бидам вистински лојална на Нејзиното колонизаторско височество кралицата Елизабета Втора“, рече Торп за време на заклетвата пред да биде прекината од лидерот на Сенатот Сју Лајнс и други претставници.

Еден претставник рече дека Торп не е вистински сенатор додека не положи заклетва соодветно. Лајнс ја замоли Торп да положи заклетва точно како што е напишано. Торп го направи тоа со стегната тупаница крената високо.

Австралија стекна независност во 1901 година, откако беше колонија на Велика Британија повеќе од еден век. Британската кралица Елизабета ја носи титулата кралица на Австралија.

Во Австралија се зголемуваат повиците да се прекинат врските со британското кралско семејство и да се прогласи република.