September 28, 2022 14:53
Свет

Британската централна банка ги зголеми каматните стапки на највисоко ниво во изминатите 27 години

Банката на Англија  денеска ги зголеми каматните стапки за половина процентен поен, најмногу во изминатите 27 години, и покрај предупредувањата за долга рецесија што претстои, бидејќи се бори да ја заузда инфлацијата што се проценува дека ќе надмине 13 проценти.

Комитетот за монетарна политика на БоЕ го поддржа зголемувањето на каматните стапки за 0,50 процентни поени на 1,75 отсто, што е највисоко ниво од крајот на 2008 година.

Гувернерот Ендрју Бејли рече дека сите опции се на маса за следниот состанок на БоЕ во септември.

Фунтата падна за 0,6 отсто во однос на американскиот долар на 1,20 долари откако Комитетот за монетарна политика на BoE ја зголеми референтната каматна стапка.

Британската централна банка објави и дека предвидува дека домашната економија ќе влезе во рецесија во четвртиот квартал од оваа година, а економскиот пад ќе трае во текот на следната година.

BoE проценува пад на бруто домашниот производ (БДП) на Велика Британија од дури 2,1 отсто, што би било најголема стапка на пад на БДП од глобалната финансиска криза пред повеќе од една деценија.

Централната банка, исто така, ја ревидираше нагоре својата прогноза за инфлацијата од првично прогнозираниот врв од 11 отсто на повеќе од 13 отсто подоцна оваа година, при што се очекува растот на цените да продолжи и во 2023 година.