October 3, 2022 16:11
Свет

Бајден ќе потпише нов закон за климата во вредност од 430 милијарди долари

Американскиот претседател Џо Бајден најави дека следната недела ќе го потпише законот во вредност од 430 милијарди долари, најавен како најголем пакет за климатските промени во историјата на САД, дизајниран да ги намали емисиите на стакленички гасови и да ги намали медицинските трошоци.

Претходно во петокот, Долниот дом на американскиот Конгрес усвои предлог-закон за климатски промени, здравствена заштита и даноци, колоквијално наречен нацрт-закон за дефлација, додека Сенатот го направи тоа во неделата.

Од планираната сума, 370 милијарди долари ќе бидат наменети за борба против климатските промени, најдарежливото законодавство за климатските промени донесено од Конгресот до сега, анализираат медиумите.

Според написите, нацрт-законот им нуди на бизнисите и на семејствата милијарди стимулации за купување електрични возила и енергетски ефикасни уреди, како и поттикнување на нови инвестиции во ветерна и сончева енергија што ќе го удвои износот на нови, чисти капацитети за производство на енергија.

Тоа ќе им помогне на САД да го исполнат ветувањето за преполовување на емисиите на стакленички гасови под нивото од 2005 година до 2030 година.

Новиот закон, исто така, има за цел да ги намали трошоците за лекови за владата, работодавците и пациентите, а клучна промена е одредбата што му дозволува на федералниот здравствен планер Медикер да преговара за пониски цени на лековите на рецепт.

Законот го занемарува и воведувањето на нови акцизи кои ќе се плаќаат при купување на акции, од кои се очекува да се соберат дополнителни 70 милијарди долари годишно даночни приходи.

Инаку, пред гласањето за тој правен предлог во Долниот дом на Конгресот, Европската унија и Јужна Кореја ги предупредија САД дека овој закон, кој поддржува купување електрични возила, може да ги дискриминира возилата од странско производство, со што се нарушуваат прописите на Светската трговска организација (СТО).