August 10, 2022 23:23
Македонија

Ахмети од Тетово: Нашите проекти се долгорочни, ние не правиме политики од денес за утре

Активноста на ДУИ ги претставија претседателот на Демократската унија за интеграција, Али Ахмети, првиот вицепремиер Артан Груби и носителот на листата за советници Фатон Ахмети, кој побара поддршка за Листата на ДУИ за изборите на 20 август.

„Сите наши капацитети ќе бидат во служба на советниците и раководителите на ресорите што ги водат, затоа победата на ДУИ на овие кандидати е победа на граѓаните и на Албанците затоа што Тетово е за сите , центар кој дава светлина и одекнува насекаде, рече меѓу другото пред присутните првиот човек на ДУИ, Ахмети.

„Овие избори се наметнуваат не по наша вина. Ние не ни знаевме, ниту пак ги освестија нивните слабости и маани, дека не сме себични, не се бориме да правиме дневни политики, ниту сме работеле за дневни политики. Нашите проекти се долгорочни и стратешки, нашите планови се на 5 години, 15 години, 20 години, ние не правиме политики денес за утре. Вложивме во правилна организација и политичко етаблирање на ДУИ со сите профили и специјалисти во потребните области, па да се бараше помош ќе беше дадена, а сега не излегуваме да правиме ривалство и да ги мериме силите бидејќи нема сила што ни е достојна, како што се вели во една поговорка ‘блазе да е тој што има пријател од ДУИ и тешко на тој што има противник’. Учеството, организацијата на структурите го докажуваат тоа и секако дека на противниците им се тресат нозете и повторно не го правиме за ривалство, за да се пофалиме, тоа го правиме за да им помогнеме на граѓаните и да му помогнеме на актуелниот градоначалник на градот. Сите наши капацитети ќе бидат во служба на советниците и раководителите на ресорите што ги водат, затоа победата на ДУИ во мнозинството од овие кандидати е победа на граѓаните и на Албанците. Проектите и ветувањата кои ги дадовме се остварија и се поддржани од владата и иницирани од советниците и советот, за да можеме што поуспешно да го затвориме ова поглавје и после 3 години и 4 месеци да бидеме одмерени во рингот кој ќе ја води општината за 4 години“, изјави во својот говор пред присутните првиот човек на ДУИ Али Ахмети.

„Јазикот и знамето го направивме за секој Албанец, Универзитетот во Тетово за секој ученик, градинка и болница за секој граѓанин затоа што така не научи Али Ахмети и ќе продолжиме со истата посветеност, заедно со моите колеги. Ќе застанеме зад Фатон Ахмети и советниците да ги реализираат проектите и да и помогнеме на администрацијата да излезе од независноста и не сакаме да го видиме градот на нови избори како резултат на судскиот процес, рече меѓу другото првиот вицепремиер Артан Груби, се наведува во партиското соопштение.