December 17, 2018 07:07
Македонија

Дане Илиев: Мерцедесот не смее да се продава бидејќи е дел од судска истрага

Дане Илиев: Мерцедесот не смее да се продава бидејќи е дел од судска истрага

Поранешниот претседател на Врховниот суд, Дане Илиев смета дека Владата не смее да го продава Мерцедецот бидејќи е дел од предмет на сторено кривично за коe се води истрага.

„Мерцедесот би требало со судската одлука привремено да биде одземен до крајот на завршување на постапката, а потоа Судот треба да одлучи што понатаму со возилото, дали ќе го довери на некој Орган или ќе го продава и итн. Продавањето на автомобилот визави истиот предмет не е допуштено. До правосилноста на пресудата Мерцедесот кое дел до истрага на СЈО е во надлежност на Судот и не може да се оттуѓува. Се чудам како никој во Владата не знае дека не може да се продава предмет (Мерцедесот) кој е дел истрага“- вели поранешениот претседател на Врховниот суд, Дане Илиев во изјава за Фактор.

Директорот на службата за општи и заеднички работи при Владата на Република, Пеце Мирчески денеска соопшти дека во Владата донеле одлука за продажба на патничко моторно возило Mercedes-benz S 600, сопственост на Службата.

Според него, целокупната постапка се води согласно одредбите од Законот за користење и располагање со стварите во државна сопственост и со стварите во општинска сопственост. Врз основа на направената процена, од страна на Министерството за правда – Биро за судски вештачења – Скопје, проценетата вредност на возилото, што воедно ќе биде и почетна цена најавното наддавање, изнесува 14.372.208,00 денари.

Related posts

Пред претставниците на Стопанската комора на Македонија презентирани мoжностите за поддршка за отворање на работни места

24news

Сашо Мијалков не се појави на денешното рочиште за „Таргет-Тврдина

Igor

Заев знае како избегал Груевски, ама ќе каже кога ќе дојде време

Igor