December 17, 2018 06:33
Македонија

Цела Македонија во портокалова алертна фаза – здравствени препораки за справување со студот

Цела Македонија во портокалова алертна фаза – здравствени препораки за справување со студот

Ослободување на бремените жени и лицата над 60 години од работа и реогранизација на работното време за работниците кои работат на отворено, препорачува Комисијата за превенција од штетни ефекти од студени бранови при Министерството за здравство по најавите за студен бран од портокалова фаза во текот на утрешниот ден.

За работниците коишто работат на отворено се препорачува реорганизација на работното време од 10 до 16 часот, со повремени паузи по половина час во топли простории на секои два часа.

Комисијата апелира да се избегнува физичка активност на отворено, а при движење да се внимава на лизгави површини и носење на топла повеќеслојна облека, соодветни обувки за снег и мраз, почеста консумација на топли напитоци и редовно земање на терапија кај хронично болните лица.

Во случај на настинка и потешкотии на дишењето, се препорачува граѓаните веднаш да се јават кај својот матичен лекар.

Related posts

Дваесетмина уапсени за издавање потврди за потекло и пасоши во Бугарија

24news

Загрозениот сведок ќе сведочи што видел при упадот во Собранието

24news

Граѓаните бараат укинување на дејноста на извршителите

24news