January 22, 2019 22:23
Живот

Паметен уред за луѓето со оштетен вид

Паметен уред за луѓето со оштетен вид

Израелски иноватори создадоа „паметен уред“ што може на лицата со оштетен вид да им овозможи поисполнет и поквалитетен живот. Направата се вика Ор-кам (OrCam), има големина на шише и се прикачува на рамката од очилата.

Концептот вклучува камера и микрофон, а програмата може да чита на 19 јазици и да го претвора напишаното во звук. Со направата, лицето може да распознава и ликови, предмети, производи, бар-кодови, бои, улици, да брои пари и да гледа на часовник.

Уредот од вчера може да се купи и во Бугарија.

Related posts

Вознемирувачко видео: Пијaн русин влезе во болница и претепа две медицински сестри

24news

Оваа е најплатена манекенка во светот

24news

Вијагра од минута во минута, еве што се случува кога ќе ја испиете сината пилула

24news