December 17, 2018 20:40
Македонија

Еве го предлогот за пристапување кон измена на Уставот на Република Македонија

Еве го предлогот за пристапување кон измена на Уставот на Република Македонија

Предлогот за пристапување кон измена на Уставот на Република Македонија со насоки и дополнување на Уставот на Република Македонија е достапен на веб-страницата на Владата и до него се пристапува со овој линк.

Додавање на придавката Севрена во името на Република Македонија, измени во Переамбулата на Уставот, односно при наведување на државно-правните традиции ќе се внесе повикување на првото заседание на АСНОМ со конститутивни одлуки, т.е.  одделно ќе се именуваат сите одлуки на АСНОМ, поцврста гаранција за границата -трајност на границите и суверенитетот и грижа за Македонците и дијаспората во странство, без мешање во суверените права на други држави, се четирите предложени суштински промени во Уставот.
За сите предложени точки, во документот постои и детално објаснување за причината за предложените измени на Уставот.

Related posts

Извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ ја одржа првата седница

24news

(Видео) Арсовски: Протестот во среда е поддршка за македонските патриоти приведени поради 27 април

24news

На полноќ ќе се знае дали владата на Заев Ќе добие доверба

24news